Здружение ЕСЕ

ЕСЕ

   Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените.

ЕСЕ ВО МЕДИУМИТЕ

 

Стратешки приоритет 1

Вклучување на граѓаните во процесите за планирање, спроведување и евалуација на законските регулативи, буџетите и услугите во областа на социјални и економски права

јануари 2022 година

Гостување на координаторот од ЕСЕ во утринската програма на МТВ 1, по повод месец јануари - месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката

Kоординаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ гостуваше на утринската емисија на МТВ1  - Македонија наутро и ги презентираше наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката. Воедно, беа презентирани и барањата на ЕСЕ за унапредување на скринингот на ракот на грлото на матката. При гостувањето, Координаторот на програмата ги соопшти и наодите на ЕСЕ по однос на последиците врз жените од несоодветното спроведување на скринингот, кои се наоѓаат во публикацијата на ЕСЕ Која е цената на тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?

Линк:

https://www.youtube.com/watch?v=0LzkF_K74mM

 

Соопштение за јавност - Која е цената поради тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?

Месец јануари е месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката.  Ракот на грлото на матката претставува четврт најчест карцином помеѓу жените. Меѓународната агенција за истражување за рак се фокусира на три приоритети кои имаат влијание врз намалувањето на оптоварувањето од ракот на грлото на матката на глобално ниво, тоа се: (1) вакцинација против ХПВ, (2) навремено лекување на предраковите промени на грлото на матката и (3) унапредување на опфатот на жените со скрининг на рак на грлото на матката.

Повеќе...

Линкови од објави:

1. https://zenskimagazin.mk/koja-e-cenata-poradi-toa-shto-nemame-organiziran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata
2. https://www.slobodenpecat.mk/zhenite-umiraat-porano-toa-e-cenata-shto-nemame-organiziran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata/
3. https://sdk.mk/index.php/makedonija/zdruzhenieto-ese-bara-drzhavata-da-plaka-za-ran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata-so-shto-bi-se-spasile-30-50-zhivoti-godishno/
4. https://www.radiomof.mk/ese-drzhavata-da-obezbedi-skrining-za-rak-na-grloto-na-matkata-na-80-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
5. https://a1on.mk/macedonia/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
6. https://24info.mk/есе-намалувањето-на-смртноста-од-рак-н/
7. https://mms.mk/265262/ракот-на-грло-на-матка-доцна-се-открива/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ракот-на-грло-на-матка-доцна-се-открива
8. https://libertas.mk/ese-namaluva-eto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-e-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
9. https://kanal5.com.mk/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining/a511651
10. https://www.vecer.press/за-да-се-намали-смртноста-скрининг-на-80/
11. https://a1on.mk/macedonia/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
12. https://vocentar.com/2022/01/13/есе-намалувањето-на-смртноста-од-рак-н/
13. https://opserver.mk/makedonija/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
14. https://meta.mk/ese-za-da-se-namali-smrtnosta-drzhavata-treba-da-obezbedi-skrining-za-rak-na-grloto-na-matkata/
15. https://www.brif.mk/ese-namaluvaneto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-ke-se-sprechi-so-skrining-na-80-protsenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
16. https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=449628

 

Гостување на Телевизија 24 - Презентирање на наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката

Kоординаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ гостуваше во емисијата Студио 10 на Телевизија 24 и ги презентираше наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката. Како и негативното влијание од несоодветно спроведениот скрининг како врз жените, така и врз државата. Воедно, беа презентирани и барањата на ЕСЕ за унапредување на скринингот на ракот на грлото на матката. При гостувањето, Координаторот на програмата ги соопшти и наодите на ЕСЕ по однос на последиците врз жените од несоодветното спроведување на скринингот, кои се наоѓаат во публикацијата на ЕСЕ „Која е цената на тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?“

Линк:

https://fb.watch/aPzVN5D9ep/

 

февруари 2022 година

Објава на порталот на Радио Слободна Европа

Координаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ даде изјава за Радио Слободна Европа, која е вклучена  во написот на порталот на радиото со наслов „Женскиот рак“ убива 40 пациентки годишно“.

 

Линк:

https://www.slobodnaevropa.mk/a/женскиот-рак-убива-40-пациентки-годишно/31683826.html

 

ноември 2022 година

Медиумско обраќање на претставник на Здружение ЕСЕ со цел барање за зголемување на буџетските средства за Програмите за скрининг на рак на дојка и скрининг на рак на грло на матка и за Програмата за активна здравствена заштита на мајките и децата

Координаторот на програмата за јавно здравје и здравје на жените на Здружение ЕСЕ, гостуваше во Утринската програма на МРТ. При тоа говореше за кратењето на буџетските средства на превентивните програми на Министерството за здравство во предлог Буџетот за 2023 година.

Линк:

https://www.youtube.com/watch?v=JM8_J-R69l8

 

Стратешки приоритет 2

Еднаков пристап до правда

ноември 2022 година

Учество во емисија на Алсат ТВ 

На 30.11.2022 претставник на ЕСЕ - Стојан Мишев, учествувуваше во емисија на Алсат М телевизија на која се дискутираше за состојбата на жените што претрпеле семејно насилство и потребата за подобрување на постапувањето на институциите во овие случаи.

Линк:

https://www.youtube.com/watch?v=bHvo8PHM6Uk

 

декември 2022 година

Учество во емисијата Топ Тема на Телма ТВ 

На 16.12.2022 година Стојан Мишев од Здружение ЕСЕ учествуваше на емисијата Топ Тема на Телма  на која се осврна на фактичката состојба на жените што претрпеле семејно насилство и функционирањето на системот за заштита.

Линк:

https://telma.com.mk/2022/12/16/top-tema-16-12-2022-dali-instituciite-regiraat-soodvetno-i-navreme-vo-sluchaite-so-nasilatvo-vrz-zhenite/

 

 

 

Стратешки приоритет 3

Фискална транспарентност