ЕСЕ ВО МЕДИУМИТЕ

 

Стратешки приоритет 1

Вклучување на граѓаните во процесите за планирање, спроведување и евалуација на законските регулативи, буџетите и услугите во областа на социјални и економски права

јануари 2022 година

Гостување на координаторот од ЕСЕ во утринската програма на МТВ 1, по повод месец јануари - месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката

Kоординаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ гостуваше на утринската емисија на МТВ1  - Македонија наутро и ги презентираше наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката. Воедно, беа презентирани и барањата на ЕСЕ за унапредување на скринингот на ракот на грлото на матката. При гостувањето, Координаторот на програмата ги соопшти и наодите на ЕСЕ по однос на последиците врз жените од несоодветното спроведување на скринингот, кои се наоѓаат во публикацијата на ЕСЕ Која е цената на тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?

Линк:

https://www.youtube.com/watch?v=0LzkF_K74mM

 

Соопштение за јавност - Која е цената поради тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?

Месец јануари е месец за подигање на свесноста за ракот на грлото на матката.  Ракот на грлото на матката претставува четврт најчест карцином помеѓу жените. Меѓународната агенција за истражување за рак се фокусира на три приоритети кои имаат влијание врз намалувањето на оптоварувањето од ракот на грлото на матката на глобално ниво, тоа се: (1) вакцинација против ХПВ, (2) навремено лекување на предраковите промени на грлото на матката и (3) унапредување на опфатот на жените со скрининг на рак на грлото на матката.

Повеќе...

Линкови од објави:

1. https://zenskimagazin.mk/koja-e-cenata-poradi-toa-shto-nemame-organiziran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata
2. https://www.slobodenpecat.mk/zhenite-umiraat-porano-toa-e-cenata-shto-nemame-organiziran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata/
3. https://sdk.mk/index.php/makedonija/zdruzhenieto-ese-bara-drzhavata-da-plaka-za-ran-skrining-na-rak-na-grloto-na-matkata-so-shto-bi-se-spasile-30-50-zhivoti-godishno/
4. https://www.radiomof.mk/ese-drzhavata-da-obezbedi-skrining-za-rak-na-grloto-na-matkata-na-80-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
5. https://a1on.mk/macedonia/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
6. https://24info.mk/есе-намалувањето-на-смртноста-од-рак-н/
7. https://mms.mk/265262/ракот-на-грло-на-матка-доцна-се-открива/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ракот-на-грло-на-матка-доцна-се-открива
8. https://libertas.mk/ese-namaluva-eto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-e-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
9. https://kanal5.com.mk/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining/a511651
10. https://www.vecer.press/за-да-се-намали-смртноста-скрининг-на-80/
11. https://a1on.mk/macedonia/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
12. https://vocentar.com/2022/01/13/есе-намалувањето-на-смртноста-од-рак-н/
13. https://opserver.mk/makedonija/ese-namaluvanjeto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-kje-se-sprechi-so-skrining-na-80-procenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
14. https://meta.mk/ese-za-da-se-namali-smrtnosta-drzhavata-treba-da-obezbedi-skrining-za-rak-na-grloto-na-matkata/
15. https://www.brif.mk/ese-namaluvaneto-na-smrtnosta-od-rak-na-grlo-na-matka-ke-se-sprechi-so-skrining-na-80-protsenti-od-zhenite-na-vozrast-od-24-do-60-godini/
16. https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=449628

 

Гостување на Телевизија 24 - Презентирање на наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката

Kоординаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ гостуваше во емисијата Студио 10 на Телевизија 24 и ги презентираше наодите на Здружението ЕСЕ, по однос на недостатоците во спроведувањето на Програмата за скрининг на ракот на грлото на матката. Како и негативното влијание од несоодветно спроведениот скрининг како врз жените, така и врз државата. Воедно, беа презентирани и барањата на ЕСЕ за унапредување на скринингот на ракот на грлото на матката. При гостувањето, Координаторот на програмата ги соопшти и наодите на ЕСЕ по однос на последиците врз жените од несоодветното спроведување на скринингот, кои се наоѓаат во публикацијата на ЕСЕ „Која е цената на тоа што немаме организиран скрининг на рак на грлото на матката?“

Линк:

https://fb.watch/aPzVN5D9ep/

 

февруари 2022 година

Објава на порталот на Радио Слободна Европа

Координаторот на Програмата за јавно здравје на ЕСЕ даде изјава за Радио Слободна Европа, која е вклучена  во написот на порталот на радиото со наслов „Женскиот рак“ убива 40 пациентки годишно“.

Линк:

https://www.slobodnaevropa.mk/a/женскиот-рак-убива-40-пациентки-годишно/31683826.html

 

Стратешки приоритет 2

Еднаков пристап до правда

 
 
 

 

Стратешки приоритет 3

Фискална транспарентност