Здружение ЕСЕ

ЕСЕ

   Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените.

 

 

 

 

 

 

 

Работилници за изработка на накит

На 25 и 26 мај, 2023 година, одржавме уште две работилници за изработка на накит од епоксидна смола во кои се склучија најмалку 5 жени кои користеле услуги во Центарот за правна помош на ЕСЕ. Овие работилници претставуваат продолжување на процесот на создавање на нова линија на накит за ПОГОН кој започна во април за време на Социјалниот камп “ПОГОН” во Крушево и продолжи на 18 и 19 мај.

За време на работилниците, жените работеа на изработка на финални продукти на накит од епоксидна смола.

Повеќе...

Почеток на процесот на создавање на накит „POGON”

На 18 и 19 мај, 2023 година, одржавме две работилници за изработка на накит од епоксидна смола во кои се склучија најмалку 5 жени кои користеле услуги во Центарот за правна помош на ЕСЕ. Овие работилници претставуваат продолжување на порцесот на создавање на нова линија на накит за ПОГОН кој започна во април за време на Социјалниот камп “ПОГОН” во Крушево.

За време на работилниците, жените имаа можност да се запознаат со техниката за изработка на накит од епоксидна смола, и да започнат со моделирање/изработка на веќе договорениот дизајн на производи.

Повеќе...

Петиција „Ромите и граѓаните бараат функционална Поликлиника во Шуто Оризари“!

Преку петицијата граѓаните бараат во Поликлиниката во Шуто Оризари да бидат обезбедени:

- Пункт за итна медицинска помош.

- Дополнителни две ординации со матични лекари.

-Специјалистичко-консултативна здравствена заштита од најмалку четири специјалности: интерна медицина, дерматовенерологија, неврологија и ортопедија.

- Радиодијагностичка дејност (Рентген дијагностика).

- Зголемен број на патронажни сестри.

- Опремување на Дежурната служба

Ве повикуваме да ги подржите барањата со што ќе придонесете кон поквалитетна здравствена заштита на населението во Шуто Оризари, преку потпишување на електронската петиција на следниот линк https://chng.it/LPpyWwHKcY

Повеќе...

Обука за изучување на техники за шиење и кроење

ЕСЕ на пет жени/девојки им обезбеди можност за изучување на техники за шиење и кроење! 

Очекувајте нешто ново на Погон.

Во меѓувреме посетете ја страницата www.pogon.mk и купете го Вашиот омилен производ.

Обуките се спроведуваат во рамки на проектот Погон - уникатна платформа поддржани преку прокеот #LeaveNoOneBehind CeProSARD.

 

Социјален камп - ПОГОН

Изминатиот викенд (21-23 април 2023) повеќе од 20 жени и деца се запознаа со предизвиците, начинот на работа и успесите на три жени од Крушево кои своите вештини ги искористиле за започнување и развивање на сопствен бизнис, сите здружени во Крушевска жена; жените и децата добија можност практично да погледнат како овие три жени ги подготвуваат своите производи и во исто време да вкусат дел од нив; и на крајот жените и децата беа дел од креирањето на нашата нова приказна - ексклузивна линија на накит за ПОГОН кој во себе содржи длабока приказна која многу скоро ќе биде достапна за продажба во соработка со Mimi Equilibrium Arts Jewels.
 
ПОГОН им нуди можност на жените да станат економски независни, да ги унапредат и искористат своите вештини, да започнат со сопствен бизнис, да го развиваат својот бизнис, да соработуваат и здружено да настапуваат.
 
Социјалниот камп се организираше во рамки на проектот "ПОГОН - уникатна платформа" со поддршка од CeProSARD.
 

Фискална Транспарентност

Социјална отчетност за родова еднаквост

Човекови права во здравствена заштита

Семејно насилство 

Центар за правна помош

Здравствен информативен центар